Kosár

Iratkozzon fel havonta megjelen? hírlevelünkre!
 Főoldal arrow Hírek arrow Programok a számítógépen
Programok a számítógépen
Számítógépet kaptam ajándékba, mire használjam? 

A számítógép, notebook vagy ahogyan a szakzsargon mondja a „ hardver” önmagában csak a fizikai feltételeket teremti meg ahhoz, hogy különböző tudású, használatú programok fussanak rajta, azaz a használója kényelmét szolgálja.

 Mire használhatjuk gépünket?
 • Munkát végezhetünk vele
 • Szórakozást, kikapcsolódást hozhat életünkbe
 • Kapcsolattartás, kapcsolat teremtés eszköze lehet
 • Adattárolásra is használhatjuk
 Milyen programokkal valósíthatjuk meg elképzelésünket? 

I.                    Operációs rendszer:

 • Elsődleges, hogy számítógépünkre, notebook, netbook, PDA … készülékünkre operációs rendszer legyen telepítve.
 • Az operációs rendszer a számítógép adottságait figyelembe véve teremt használati felületet a többi program számára.
 • Ma a világon legelterjedtebb operációs rendszer a Windows, melynek,/ a fejlesztési időszakoknak megfelelően/, különböző tudású változatai, verziói vannak.
 • A Windows szerzői jogdíjjal rendelkező program, amit a magyar felhasználóknak is meg kell fizetni. A megjelenő legújabb változat általában azonnal megjelenik magyar nyelven is. A jogtisztaságot számlával, azonosítószámmal kell igazolni. Ma már interneten keresztüli aktiválásra is szükség van.
 • Létezik, úgy mond ingyenesen letölthető operációs rendszer pld. a LINUX. Ennek beállítása, használata speciális tudást, gondolkodásmódot igényel.
 II.                Irodai programok (szövegszerkesztő, táblázat kezelő, …):
 • A világon legelterjedtebb szövegszerkesztő, táblázatkezelő program szintén a MICROSOFT-hoz kötődik, ez az MS OFFICE. Az egységes felület, fejlesztés teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik pontján létrehozott szöveget, táblázatot egyformán tudjuk olvasni, formázni, nyomtatni, alakítani.
 III.             Grafikai és képkezelő programok:
 • A grafikai programok segítségével lehet kiadványokat, névjegyeket, újságot, könyvet tervezni, tördelni, nyomdai előkészítéshez a tartalmat elkészíteni, feldolgozni.
 • A legismertebb programok a Corel, Adobe család, melynek különböző tudású változatai léteznek. A grafikai programok használata speciális szemléletet, nagy jártasságot, türelmet, precizitást igényel a program használójától. A grafikai programok megismerését tanfolyamok, szakkönyvek segítik.
 IV.              Animációs programok:

           Filmek, mozgások, effektek, szösszenetek, weboldalak tervezése végezhető el vele.

           Speciális tudást, szemléletet igényel a program használójától.

 V.                 Ügyviteli programok:
 • A könyvelők, ügyvitellel foglalkozók munkáját nagymértékben segíti az informatika. De nemcsak segítség, hanem elvárás is az informatika az ügyvitelben, gondoljunk csak arra, hogy az APEH oldalára is elektronikus formában kell bevallásainkat beadnunk.
 • Az ügyviteli programok között találunk olyat, ami egyedi fejlesztés alapján az ügyfél minden kívánságát megoldva személyre szabottan történik, persze az aktuális törvényi előírást figyelembe véve, s van olyan ügyviteli programcsalád, amelyik úgynevezett áruszoftver, ami a törvényi elvárásoknak megfelelve az összes felmerülhető igényt igyekszik megoldani. Az egyénre szabott fejlesztés költsége általában többszöröse az áruszoftverének, de az egyediség nagy előnyt jelenthet. Amennyiben egyéni fejlesztést választunk, gondoljunk arra, hogy hosszú távú legyen a fejlesztő fejlesztési törekvése, mert évek múlva az általa írt programba csak az eredeti fejlesztőnk tud belenyúlni.
 • Az ügyviteli program kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy a programfejlesztő mögött milyen szakmai háttér van. Csak olyan programot válasszunk, aminek folyamatos a gondozása, karbantartása. Nagyon fontos az ajánlás, a programot már használók, tapasztalata. Olyan programot válasszunk, amelynek képviselője karnyújtásnyi közelségben van. A segítség érkezhet személyesen vagy on-line formában. Az ügyviteli programok használata feltételezi a szakmai végzettség, ill. szakmai tudás meglétét.
 • Az ügyviteli programok fontos eleme a számlázó program. Ma már szinte minden magára csak kicsit is adó vállalkozás számítógépes programmal állítja elő számláját. A számlázó program kiválasztásánál fontos szempont, hogy az éppen aktuális számviteli törvény előírásainak feleljen meg a program. De gondolnunk kell arra, hogy a törvényi előírás változhat, s akkor lesz-e aki a számlázó programunkat aktualizálja. Vagyis olyan programot válasszunk, amely mögött folyamatosan ott áll a szakmai és fejlesztői gárda.
 

VI. Tervező programok:

 • Nemcsak a könyvelők, de a mérnökök munkáját is nagyban segítik az informatikai programok. Az ún. CAD-es tervező programok szakosodtak, egy-egy területet fednek le, segítve ezzel a mérnökök munkáját. Ma már a felsőfokú képzés szerves része az elméleti, kézi tervezés mellett a számítógépes tervezés elsajátítása is. A tervező programok speciális video képességű gépet, nagy háttértárolót, nagy kapacitású memóriát igényelnek.
       VI. Játék programok:
 • A játék program a legigényesebb program abban a tekintetben, hogy nagyon nagy a gép igénye. Fontos a videokártya képessége, a memória mennyisége. Összhangban kell lennie a gépnek a játék program elvárásaival, mert csak ebben az esetben fut a program, illetve lesz élvezhető a játék nyújtotta érzés. Gyakorlatilag a játékkészítők generálják a hardveres fejlesztéseket.
 VII. Fejlesztői rendszerek:
 • A programfejlesztők ezen programok segítségével tudják megírni a felhasználói programokat. Különböző felületek, különböző fejlesztési programot igényelnek. A jogtisztaságnak különösen nagy szerepe van. A fejlesztő célszerűen jogtiszta programmal fogja megírni, azt az általa írt, készített alkotást, amit ő a széleskörű felhasználás megakadályozása érdekében feltehetően le fog védeni.
 VIII. Hálózati programok:
 • Több számítógép egyidejű használatát teszi lehetővé helyi szinten, vagy távoli hozzáférés megoldásával. A programok beállítása, egyénre szabása, hozzáférések kialakítása nagy tudást, tapasztalatot igényel.
 IX. Vírusvédelmi szoftverek:
 • Amennyi előnyt hoz életünkbe az informatika, annyi bosszúságot, akadályt állít életünkbe a vírus, behatoló. Éppen ezért nagyon fontos gépünk védelme a behatolók ellen. A vírusvédelmi program kiválasztásánál fontos szempont legyen, hogy a vírusvédelmi program milyen gyorsan reagál az újonnan megírt vírusra. A vírus védelmi programok lassíthatják gépünket, de megvédhetnek a vírus okozta bosszúságtól, mint pld az adatvesztés, adatkeveredés.
 

X.                 Internetes kereső programok:

 • Az  interneten való keresést, eligazodást segítő programok.
 A programok sora végtelen, főleg az egyedi fejlesztésű, felhasználói programok sora. Vásárlás során a szoftver fejlesztő cégek programjait válasszuk a későbbi gondozás, karbantartás érdekében. Beszélhetünk a világ neves fejlesztő cégeiről, s hazai fejlesztőkről. Bár büszkén elmondhatjuk, hogy több magyar fejlesztésű program szerzett világhírt, s ért el jelentős piaci részesedést a világ szoftver piacán.
 
< Előző   Következő >